Endüstriye yön verecek yarışmanın heyecanı başladı
Endüstriye yön verecek yarışmanın heyecanı başladı
Türkiye’nin tasarımla markalaşmasına önemli katkılar sağlamayı hedefleyen “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, dördüncü kez yenilikçi ürün ve tasarımları ödüllendirecek. “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, Türkiye’nin ihracat hedefine ulaşması için çok önemli katkılar sağlayacak.
TURQUALITY® Programı etkinliği olarak Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) işbirliği ile düzenlenen ‘Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nin yeni sahipleriyle buluşması için geri sayım başladı. 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için önemli katkılar sağlayacak yarışmanın dördüncüsü için başvuruların alınmasına, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla düzenlenen basın lansmanı ile başlandı.
TURQUALITY®’nin markalaşma çalışmalarını desteklemek için iki yılda bir düzenlenen, Türkiye’de tasarım algısının yaygınlaştırılması ve uluslararası pazarlarda ürüne katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran iyi tasarımın ödüllendirilmesi amacıyla hayata geçirilen “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, endüstriyel tasarımı Türkiye’de ilk kez sistematik olarak değerlendiren bir program. Program kapsamında bazı kategorilerin yurtdışından başvurulara açılmasıyla birlikte uluslararası bir ödül programı olma yolunda ciddi bir yol kateden Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri, gelecekte Türk sanayisinin gelişmesine yön verecek yaratıcı tasarımları ön plana çıkarırken aynı zamanda ödüllü projelerin sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da markalaşmasına imkan sağlıyor.
Japon tasarımcılarla işbirliği
Design Turkey Endüstriyel Tasarım ödüllerinin Kavramsal Ödül Kategorisi bu sene ilk defa uluslararası başvuruya açılacak. Bu kapsamda, 01.01.2012 – 27.12.2014 tarihleri arasında yayımlanmış ve üretim için programa alınmamış tasarımlar değerlendirilecek. Design Turkey’nin bir diğer yeniliği de bu yıl Japonya’da benzer bir organizasyonu yıllardır yapmakta olan Japon Tasarım Enstitüsü’yle işbirliği yapılması. Organizasyon jürisinde aralarında Japon tasarımcılar da olmak üzere yerli ve yabancı pek çok ünlü tasarımcı yer alacak. Yarışmada dereceye giren tasarımlar ve projeler, Japonya’da da sergilenecek.
“Design Turkey bir değer yaratma fikridir”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Design Turkey’in sadece ödül vermek demek olmadığını, bambaşka bir sistematiğe sahip bir değer yaratma fikri olduğuna dikkat çekti. Zeybekci, “Ekonomi Bakanlığı olarak dünya markası oluşturmak isteyen, endüstriyel tasarım harikaları ortaya çıkartmak isteyen tüm girişimcilerimizin sonuna kadar yanındayız” diyerek şöyle devam etti:
“TURQUALITY®, tasarımdan pazarlamaya, satıştan satış sonrası hizmetlere kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde düzenlenen, dünyanın devlet destekli ilk ve en önemli marka geliştirme programlarından birisidir. TURQUALITY® programımız bugün itibariyle, 95 firmamızın 107 markası ile kapsama dâhil olduğu, birçok markamızın ise programa girmek için yoğun çaba gösterdiği en iyiler kulübü haline geldi.”
Marka başvurusunda Türkiye Avrupa’da birinci
Bakan Zeybekci, Ar-Ge, tasarım ve marka kavramlarının birbirini besleyen, birinin adeta diğerinin doğal sonucu haline gelen faaliyetler olduğuna dikkat çekti. Zeybekçi, Türkiye'nin 2013 yılı itibarıyla Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) verilerine göre de marka başvuru sayısında dünyada 6. sırada olduğunu, Avrupa’da ise 3 yıldır 1. sıradaki yerini koruduğunu ve 2010-2014 yılları arasında verilen dünya tasarım ödülleri sayısına göre ödül alan tasarımlar bakımından ülkemizin ABD’nin ardından ikinci sırada yer aldığını belirtti.
Zeybekci, bu yılki organizasyonda kavramsal tasarım kategorisinin yurtdışından yapılacak başvurulara açıldığını da belirterek, kavramsal kategoride yaşanacak rekabetin, tasarım konusundaki çalışmalara olumlu katkısı sağlayacağına inandığını ifade etti.
“Yarışmayla büyük gurur ve onur duyuyoruz.”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, müşterinin bir ürün aradığında, birbirinin benzeri çok sayıda ürünle karşılaştığını, bu durumun büyük bir emek harcayarak üretim yapan üreticiler için zorlu bir rekabet doğurduğunu vurguladı. Bu koşullarda finansmanı sağlayan, fabrikayı kuran, istihdam yaratan, hammaddeyi işleyen ve üretim yapan firmaların; eğer ürünü farklı değilse, müşteriye farklı bir deneyim sunulmazsa tüm bu çabalarının boşa gittiğini belirtti. “İşte bu noktada ortaya tasarım giriyor, inovasyon ve markalaşma giriyor” diye sözlerine devam eden Büyükekşi, Ar-Ge ile birlikte tasarım, markalaşma ve inovasyonun günümüzün iş dünyasında katma değer üretebilmenin olmazsa olmazı haline geldiğini söyledi. Büyükekşi, TURQUALITY® programıyla dünya markası olmak isteyen firmalara destek verildiğini, ihracatçı birliklerinin düzenlediği tasarım yarışmaları ve Ar-Ge proje pazarlarının desteklendiğini ve bu bağlamda aralarında İnovalig, İnovasyon Atölyeleri ve İnovaTİM gibi pek çok çalışma yaptıklarını belirtti.
Ödül kazanacak tasarımcıları parlak bir gelecek bekliyor
ETMK Başkanı Ayberk Yağız ise alınan geribildirimler ve özverili çalışmalar sayesinde Design Turkey ödül organizasyonunun her seferinde başarısının, etkinliğinin, saygınlığının arttığını vurguladı. Yağız, ayrıca bu sene Design Turkey’nin uluslararası başvuru kabul etmesi yolunda önemli bir adım atarak Kavramsal Tasarım Ödülleri’nin uluslararası başvuruya açılmış olduğunu önemle vurguladı. Başvuru sahipleri için önemli olabilecek bir noktanın altını çizen Yağız, Design Turkey 2014 başvuru ücretlerinin bu sene “erken, zamanında ve geç başvuru ücretleri” olarak ayrıştırıldığını; bu nedenle Design Turkey katılımcısı olmayı planlayan başvuru sahiplerinin özellikle ilk aydaki erken başvuru fırsatını değerlendirmelerini tavsiye etti.
Sadece yerli endüstriyel tasarımlar yarışabilecek
Yurt dışı ve yurt içinde gerçekleştirdiği faaliyetlerle tasarım dünyasında dikkat çeken “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, tüm Türk tasarımcıların, marka sahibi firmaların ve firma yetkililerinin katılımına açık olacak. İnternet üzerinden www.designturkey.org.tr adresinden başvuruların alınacağı proje kapsamında değerlendirmeye alınacak ürünlerde, 01 Ocak 2012 - 30 Ağustos 2014 arasında üretilmiş ve piyasaya sürülmüş olması ile tasarımının, üretiminin veya marka sahipliğinin Türkiye Cumhuriyeti kökenli olması özellikleri aranıyor. Tasarımlar ise en geç 30 Ağustos tarihne kadar teslim edilmesi gerekiyor.
Ön elemeyi geçen ürünler, ödül töreninden önce, ulusal ve uluslararası seçkin uzmanlardan oluşan 30 kişilik bir jüri heyeti tarafından sektörel bazda değerlendirilerek “İyi Tasarım Ödülü”; “Üstün Tasarım Ödülü” ve “Kavramsal Tasarım Ödülü” olmak üzere 3 kategoride derecelendirilecek. Kasım 2014’te yapılacak ödül töreniyle, “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri” sahiplerini bulacak.
13 sektör tasarımlarıyla yarışacak
“Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, toplam 13 sektörü kapsıyor. Ödül başvuru kategorileri ise ambalaj, aydınlatma, elektronik ürünler, ev cihazları, ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları, kamusal ve ticari ürünler, mobilya, spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler, ulaşım ve taşıma araçları, yapı gereçleri, yatırım ürünleri ve tıbbi gereçler sektörleri şeklinde sıralandı.