2014
DESIGN TURKEY ENDÜSTRİYEL TASARIM ÖDÜLLERİ 2014 KONFERANSI
HERKES İÇİN TASARIM FARKINDALIĞI
Tasarımın temel bir rekabet faktörü olduğu genel kabul görmekte, tasarım odaklı düşünmenin tüm alanlarda geçerli bir problem çözme yaklaşımı olarak uygulanmasına yönelik çabalar artmaktadır. Tasarım farkındalığının artması tüm toplum için bir hedef olarak ortaya konulmakta ve bir çok ülkede bu yönde çalışmalar yapılmaktadır. Konferans farklı ülkelerde herkes için tasarım farkındalığı yaratmaya ya da var olan farkındalığı artırmaya yönelik çabaları ortaya koymayı hedeflemektedir.
28 Kasım 2014, Cuma
Haliç Kongre Merkezi
Konferansın sabah oturumlarında Avrupa ülkeleri ve Japonya deneyimi üzerinden tasarım farkındalığının topluma yayılması için yapılan çalışmalar ve özel projeler paylaşılacaktır.
Konferans Programı
8:30 – 9:30 Kayıt
9:30 Açılış Konuşmaları
Konferans Hakkında Bilgi
Prof.Dr. Özlem Er, ETMK İstanbul Şubesi Başkanı
Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri İcra Kurulu ETMK temsilci üyesi
Türkiye’de Tasarım ve İnovasyon Destekleri Bağlamında Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri Programının Değerlendirilmesi
Veysel Parlak, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü
Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri İcra Kurulu Başkanı
TİM Perspektifinden Tasarım ve İnovasyon
Tahsin Öztiryaki,
10:00 Tasarım Farkındalığının Artırılmasında Müzelerin Rolü: Avrupa Örneği
Max Borka, Mapping the Design World Direktörü
10:30 Yaşam Kalitesi İçin Tasarım – Living Lab Projesi ve Sosyal İnovasyon
Profesör Paul Chamberlain, Sheffield Hallam Üniversitesi, İngiltere
11:00 Soru ve Yanıtlar
11:15 – 11:30 Kahve Arası
11:30 İyi Yaşantılar Tasarlayın, G-Mark İyi Tasarım Ödülü Kazananlardan Örnek Uygulamalar
Masahiro Inoue, Nagoya Teknoloji Enstitüsü
12:00 Tasarım Farkındalığını Artırmada Danimarka Deneyimi: Başarılı Örnekler ve Yeni Sorular
Pete Avondoglio
12:30 Soru ve Yanıtlar
12:45 Yemek Arası
Konferansın ikinci bölümü önde gelen firmalardan tasarımcıların kullanıcıların değişen ihtiyaç ve yaşam tarzlarını anlamak ve beklentilerini karşılama yönünde yaptıkları çalışmaların yanısıra tasarım eğitiminin toplumla bağ kurmak üzerine çalışmalarına odaklanacaktır.
14:00 Nokia’dan Microsoft’a Akıllı TelefonTasarımı
Jonne Harju, Microsoft Devices Group Design
14:30 Volvo Trucks’da Kullanıcı Odaklı Tasarım Yaklaşımı
İsmail Ovacık, Volvo Trucks
15:00 Bir Tasarım Okulunun Toplumla İlişkilenme Deneyimi
İnci Deniz Ilgın, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı
15:30 Soru ve Yanıtlar
16:15 Son
Konferansta simültane çeviri yapılacaktır.
Konuşmacılar:
Özlem Er (Ankara, 1966) lisans ve yüksek lisans derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden, doktora derecesini ise Manchester Metropolitan University, İngiltere’den aldı. 1996-2000 yılları arasında ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde, 2000 yılından itibaren ise İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde öğretim üyeliğine devam etmektedir. Akademik çalışmalarının yanısıra endüstriyel tasarımın tanıtımında aktif rol oynadı ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu yönetim kurullarında (ETMK, kuruluş 1988) genel sekreter, başkan yardımcısı ve başkan olarak görevler üstlendi. Halen ETMK İstanbul Şube Başkanı ve İstanbul Şube Başkanı olarak Ekonomi Bakanlığı, TİM ve ETMK’nın ortak etkinliği olan Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri İcra Kurulu üyesidir. 2011-2012 döneminde İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile İTÜ adına KOBİ’lerin tasarım hizmetine ulaşması ve genç endüstriyel tasarımcılara istihdam sağlama açısından özgün bir model sunan KOBİ’ler İçin Tasarım başlıklı bir proje yürüttü. 2014 yılında ise yine İSTKA desteği ile yürütülen Yaratıcı Endüstriler Konseyi (YEKON) Yaratıcı İstanbul Atölyeleri projesinde İstanbul Tasarım Haritası Atölyesi projesinin yürütücü ekibinde yer aldı. Özlem Er, European Academy of Design (EAD) Yönetim Kurulu üyesidir ve tasarım yönetimi ve stratejisi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde birçok yayını bulunmaktadır.
Sayın Veysel PARLAK bürokrasi kariyerine 1989 yılında Devlet Planlama Teşkilatında Uzman Yardımcısı olarak başladı. 2002 yılına kadar Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıklarında Dış Ticaret Uzmanı olarak görev yaptı ve aynı yıl Tarım Ürünleri Standartları Dairesi Başkanı oldu. Yurtdışı tayinini 2003 – 2006 yılları arasında Kanada Ottowa’da Ticaret Müşaviri olarak yaptı. Kanada’daki görevini tamamladıktan sonra Adana’da Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri oldu. 2012 yılında Ekonomi Bakanlığı’ndaki görevine döndükten sonra Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 2014 yılı Mayıs ayından bu yana Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü olarak görev yapan Sayın Veysel PARLAK evli ve üç çocuk babasıdır.
Tahsin Öztiryaki 10.04.1956 tarihinde Bolu, Gerede’de doğmuştur. İlkokulu İstanbul Vezneciler İlk Okulu’nda, Ortaokulu Vefa Lisesi’nde okuduktan sonra Sultan Ahmet Enstitüsünü bitirmiştir. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisidir.
Tahsin Öztiryaki çalışma hayatı boyunca imalattan satışa, işin her bölümünde bilfiil bulunarak, öğrenerek bugün 1000’i aşkın çalışanı ile 130.000 m2 üretim kapasiteli tesislerinde ürettiği 4500’ü aşkın ürün çeşidini 5 kıtada 100’ü aşkın ülkeye ihraç eden Öztiryakiler AŞ.’ de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Murahhas Üye olarak görev yapmaktadır.
İş hayatı boyunca birçok sivil toplum kuruluşunda kurucu ve yönetici olarak görev almıştır ve şuan;
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İstanbul Ticaret Odası(İTO) Meclis Üyesi, Zücaciyeler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İstanbul 3. Bölge Sanayici ve İşadamları Derneği (SAN-DER) Yönetim Kurulu Üyesi, Türk Mutfağı Derneği Başkanı, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) As Başkanı’dır.
Türk kültürüne yoğun ilgisi olan Tahsin Öztiryaki yöresel kıyafetler, bakır mutfak malzemeleri, matara ve tesbih koleksiyonları yapmaktadır. Türk Mutfağı ile de yakından ilgilenerek her fırsatta tanıtımı ve araştırılması ile ilgili çalışmalarda yer almaktadır. Sektöründe düzenlenen birçok seminer ve panele konuşmacı olarak katılmıştır.
Evli ve 3 çocuk babasıdır. Orta derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir
1954 yılında Belçika'da dünyaya gelen Max Borka şu anda Almanya’nın Berlin şehrinde çalışmakta ve yaşamaktadır.
Borka, gazeteci, eleştirmen, eğitmen, öğretim görevlisi ve danışman olarak çalışmış ve sanat, mimari, moda ve tasarım alanlarında çok sayıda kitap yazmış ve pek çok sergi ve etkinliğin küratörlüğünü yapmıştır. Bu sergi ve etkinliklerin bir kısmı şunlardır: Herford, Almanya'da MARTa Müzesinde Nullpunkt, Nieuwe German Gestaltung ve Spagat!, Design İstanbul Tasarımı ve Berlin'de Museum der Dinge'de Istanbul Alphabet. Belçika'nın Kortrijk şehrindeki Interieur Foundation'ın eski müdürü olan Borka ayrıca DAMn° dergisinin kurucusu ve ilk editörüdür.
Son olarak da Sosyal Tasarım konusunda dünya çapında bir platform olan Mapping the Design World'ü kurmuştur. Max Borka şu anda Almanya'nın Berlin şehrinde Potsdam Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde Tasarım Teorisi eğitimi vermektedir. Gelecek projeleri arasında Michael Young hakkında retrospektif sergisi, Liège'de 2015 Sosyal Yenilik için "Reciprocity" Trienali ve yine Belçika'da Türk tasarımı konusunda yeni bir sergi projesi bulunmaktadır.
Paul Chamberlain Kraliyet Sanat Koleji Mobilya Bölümü'nden mezun olmuş ve Londra'da merkezi bulunan FLUX Tasarım LTD'nin kurucu ortaklarındandır. Paul şu anda Birleşik Krallıktaki Hallam Üniversitesinde Sanat ve Tasarım Araştırma Merkezi Başkanı ve Tasarım Profesörüdür.
Hem endüstriyel hem de akademik tasarım araştırma ve uygulamalarına ve el yapımı işlerin insan-merkezli araştırmalara çok taraflı etkilerini gösteren başarılı çalışmalara sahiptir. Birçok dalda farklı akademik uzmanlar ve ticari ortaklar ile ticari faaliyetlerde kullanılmak üzere yeni bilgiler ortaya koymaya yönelik büyük projelere önderlik etmiştir. Kendisi, yaptığı araştırmaları; çeşitli yayımlar, sergi ve ödüller vasıtasıyla uluslararası kabul görmüş mobilya tasarımları, banyo ürünleri, medikal ve özel ihtiyaçlar, sağlık hizmetleri ile tedavi amaçlı ürünler ve sistemlere uygulamıştır. Şimdiki araştırması ise kültürel olarak kullanmakta olduğumuz banyo anlayışının geliştirilmesine yönelik yaşlanan nüfusa "geleceğin banyoları" tasarımını aktarmaktır. Üretim ve dizayn alanlarında inovasyon stratejileri ve sürdürülebilir yaklaşımlar konusunda önde gelen uluslararası platformlarda konuşmalar yapmıştır.
Çalışmaları, Sheffield Hallam Üniversitesinde, yaratıcı stratejiler geliştirmeyi amaçlayan geleceğin yaşam alanlarını Tasarım ve Sağlık departmanları ile ortak çalışmaya dayalı araştırmalara önayak olan Lab4Living'in (www.Lab4living.org.uk) oluşturulmasında yararlı olmuştur. Çalışması, Birleşik Krallık Tasarım Konseyinden bin yılın ürünü ödülünü almış; Londra'daki Victoria ve Albert Müzesi ve Prag'daki Sanat Müzesindeki koleksiyonlar arasında yer almaktadır. Ayrıca, yakın zaman önce Taipei'deki Çağdaş Sanatlar müzesinde bir sergi açmış ve uluslararası Tasarım ödülü olan "Art on Chairs - Imagining Chairs", Paredes Mobilya Tasarım Enstitüsü Portekiz'i kazanmıştır.
Masahiro Inoue 1956 yılında doğmuştur. 1979 yılında Chiba Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümünden mezun olmuştur. 1979 yılında Toshiba Tasarım Merkezi’nde ev aletleri ve ağır gereçler bölümünde ürün tasarımcısı olarak meslek hayatına başlamıştır.
1987 ve 1988 yılları arasında İtalya, Milano'da Domus Akademi'de ürün tasarımı master programını bitirdikten sonra Toshiba Tasarım Merkezi’ne sosyal altyapı bölümüne ürün tasarımcısı olarak geri dönmüştür.
1983 ila 1991 yıllarında pek çok İyi Tasarım Ödülü kazanmıştır. 1991 yılında Toshiba Lifestyle enstitüsünde araştırmacı ve yönetici pozisyonunda çalışmış ve müşterin ihtiyaçlarını ve gelecekteki yaşam tarzlarını analiz ederek iş birimine yönelik vizyon bildirisi oluşturmuştur.
1996 yılında Asya ülkelerinde tasarım yerelleştirmesi yapabilmek amacıyla Singapur'a taşınmıştır. Toshiba Singapur Tasarım Merkezinin genel müdürü olarak Asya pazarındaki TV ve VCR gibi tüketici elektroniği ürünlerin tasarımıyla ilgilenmiştir.
2001 ve 2005 yılları arasında ABD, New Jersey'de bulunan Toshiba Amerika Tüketici Ürünleri Şirketinde 4 yıl boyunca pazarlama ekibinden sorumlu tasarım direktörü olarak çalışmıştır.
2005 yılında Tokyo'daki Toshiba Tasarım Merkezi'ne döndükten sonra tasarım stratejisinden sorumlu grup yöneticisi olarak çalışmaya devam etmiş ve 2008 yılında tasarım yönetimi grubunda üst düzey yönetici olmuştur.
2010 - 2012 yılları arasında Toshiba Tasarım Merkezi'nde genel müdür olarak görevini sürdürmüştür. Küresel pazarda Toshiba'nın bütün ürün ve hizmetlerinin tasarımından sorumlu olan Masahiro Inoue, 2011 yılındaki İyi Tasarım Altın Ödülü dâhil olmak üzere pek çok tasarım ödülü kazanmıştır.
Bu süre zarfında, Bangkok'da bulunan Thai Sanayi Federasyonu için tasarım fikirleri konusunda; Japonya’daki Kyoto Teknoloji Enstitüsü ve Shonan Teknoloji Enstitüsü'nde ise tasarım yönetimi süreci konusunda dersler vermiş ve atölye çalışmaları düzenlemiştir.
2013 yılından bu yana, kariyerine Nagoya Teknoloji Enstitüsü mimarlık ve tasarım bölümünde profesör olarak devam etmektedir. Şu anda mühendislik enstitüsünde ürün tasarımı ve tasarım yönetimi konularında eğitim vermektedir. Geçmişte ise Çin'in Zhejiang Üniversitesi'nde tasarım fikirleri üzerine eğitim vermiştir.
Pete Avondoglio, Cornell Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunudur (1965). Mezun olduktan sonra Danimarka'ya taşınmış, eş zamanlı olarak Kraliyet Mimarlık Akademisinde mimari ve endüstriyel tasarım dersleri verdiği Kopenhag'da kendi mimarlık ve tasarım uygulamaları çalışmalarını yürütmüştür (1972-1995). Daha sonra Aarhus Mimarlık Okuluna doçent olarak atanmış ve Endüstriyel Tasarım programı için bölüm başkanlığı yapmıştır (1996-2000). 2001 yılında profesörlüğe yükselmiş; İsveç'te Umeå Üniversitesi Tasarım Enstitüsünde İleri Ürün Tasarımı master programının gelişimi ve denetiminden sorumlu kişi ve aynı zamanda bölüm başkanı olarak çalışmıştır (2001-2009). Bugün bu program için fahri profesör ve kıdemli danışman olarak hizmet vermektedir. Ayrıca kariyeri boyunca tasarım ve mimari alanında yapılan yarışmalarda birçok ödül kazanmış ve Danimarka Tasarım Ödülü de dâhil olmak üzere çeşitli yarışmalarda jüri olarak görev almıştır. Birçok kez hükümetin tasarım komiteleri ve tasarım danışma kurullarında görev yapmıştır.
Janne Harju, Endüstriyel tasarımcı (M.A.). İsveç Umeå Institute of Design at Umeå Üniversitesinden 1998 yılında mezun oldu. Mezuniyet sonrasındaki ilk 2 yılında, Finlandiyalı otomobil üreticisi Valmet Automotive Inc. Şirketinde çalıştı. 2000 – 2005 yılları arasında, Finlandiya’da Design ve R&D firmasında (tüketici, tıp ve nakliye endüstrisi) endüstriyel tasarım danışmanlığı yaptı.
2005 yılının sonunda, Nokia Design’da çalışmaya başladı. 9 yıl süreyle, Nokia’da Nokia Nseries, Nokia MeeGo ve Nokia Lumia gibi alt kategorileri bulunan küresel akıllı telefon serilerini yaratan bir tasarım ekibinde hem tasarım hem de takım liderliği yaptı. Ekibin son tasarımları arasında Nokia Lumia 620/630/820/920/1020 gibi ödül alan ürünler bulunmaktadır. 2014 Mayıs ayında, Microsoft Devices Group Design’a katıldı. Halen gelecek nesil Microsoft Windows Phone ürünlerinin tasarımı üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaktadır.
İsmail Ovacık, 2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümününden lisans derecesini aldı. Mezuniyetinin ardından katıldığı Arçelik Endüstriyel Tasarım ekibinde Arçelik, Beko ve Bloomberg markaları için çeşitli beyaz eşya projelerinde görev aldı.
Kariyerini otomotiv tasarımı alanında devam ettirmek üzere 2005 yılında İsveç’e yerleşerek, Umeå Tasarım Enstitüsünde Taşıt Tasarımı programından yüksek lisans derecesini aldı. Umeå Tasarım Enstitüsünde Fiat, Philips, Volvo Trucks ve Toyota gibi firmalarla işbirliği içinde yürütülen tasarım projelerinde calıştı; Interior Motives tasarım yarışmalarında ödül aldı. Profesyonel kariyeri süresince ayrıca, İtalya’da Fiat tasarım stüdyolarında ve İsveç’te Atlas Copco’da çalıştı.
2008 yılında Volvo Group’a katılan İsmail Ovacık, halen İsveç’te Volvo Trucks Avrupa Tasarım Stüdyosunda uzman endüstriyel tasarımcı olarak çalışmaktadır. Buradaki görevi, üretim odaklı dış ve iç tasarım projelerininin yanı sıra kavramsal tasarım çalışmalarını içermektedir.
Prof. Dr. İnci Deniz Ilgın, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve İç Mimarlık Bölümü öğretim üyesidir. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin yanı sıra Cincinnati ve Washington Eyalet Üniversite’lerinde öğretim üyeliği yapmıştır. Eğitimle ilgili uzmanlık ve ilgi alanları temel tasarım, tasarım teorileri, tasarım kültürü, sosyokültürel yapı ve tasarıma yansımaları, birey-çevre etkileşimi, sinema ve mekân olarak özetlenebilir. Ilgın, uluslararası ve ulusal birçok konferans, etkinlik ve workshopa katılmış, jüri üyeliği, danışmanlık ve başkanlık yapmıştır. Eğitim alanındaki çalışmalarının yanı sıra tasarım çalışmaları ve yaşadığı kentlerle ilgili izlenimlerini yansıttığı sanatsal çalışmalarını sürdürmektedir. “Envelope” ve “Porch Chat” isimli tasarımları İtalya’da ödül almıştır ve “Envelope” isimli tasarımı İtalyan Airnova firması tarafından üretilmektedir. Kent deneyimleri üzerine yaptığı “Cincinnati Series” çalışması ödül almış ve kent tanıtımı için kullanılmıştır.